Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Мариана Костова


Анотация

Въпрос

Относно представено решение № 115 от 27.11.2012. по т.дело № 61/2011г., с което състав на ВКС, ТК , ІІ т.о. е приел, че наличие на решение на ОС на съдружниците представлява абсолютна процесуална предпоставка за предявяване на иск по чл. 145ТЗ за търсене на имуществена отговорност на управителя на търговското дружество, освободен към датата на подаване на исковата молба.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Търговска колегия, Първо отделение, в публично заседание на девети юни през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАДОСТИНА КАРАКОЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

МАРИАНА КОСТОВА, КОСТАДИНКА НЕДКОВА

при участието на секретаря Милена Миланова, като изслуша докладваното от съдията Костова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл.

Образувано по касационна жалба на С. О. Н., със съдебен адрес [населено място], срещу решение №******г., постановено по в. гр. дело №******г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение от 27.06.2012г., постановено по гр. дело №******г. на СГС. В касационната жалба касаторът поддържа оплаквания за недопустимост, незаконосъобразност, необоснованост и съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Изразява становище, че решение на ОС на съдружниците по чл. 137, ал. 1, т. 8 ТЗ е процесуална предпоставка за предявяване на иска по чл. 145 ТЗ. Процесуалният представител на касатора поддържа касационната жалба в открито съдебно заседание.

Ответникът по жалбата [фирма], чрез адв. Р. Т. излага съображения за оставяне без уважение на касационната жалба и за потвърждаване на обжалваното решение.

И двете страни по делото претендират заплащане

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация