Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Анелия Цанова


Анотация

Въпрос

„Разполага ли с качеството на другият родител“, съответно и с право на иска по чл. 133, ал. 1, предл. първо СК за ограничаване/лишаване от родителски права, биологичният баща на непълно осиновеното малолетно лице срещу непълната му осиновителка, при твърдения за наличие на предпоставките на чл. 132, ал. 1, т. 2 СК- когато без основателна причина последната трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка?“.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, 4-ТО ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ 3-ТИ СЪСТАВ, в закрито заседание на седемнадесети май през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:

Председател: Веска Райчева

Членове: Геника Михайлова

Анелия Цанова

като разгледа докладваното Анелия Цанова Частно касационно гражданско дело №******година.

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК. Образувано е частна касационна жалба на С. Т. С. срещу определение №******г. на ОС- Габрово по ч. гр. д. №******г. Твърди, че определението е неправилно и иска да бъде отменено, а делото да бъде върнато на първоинстанционният съд за продължаване на съдопроизводствените действия. В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК касаторът е въвел като основания за достъп до касационно обжалване основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК и евентуално- основанието по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК, по процесуалноправния въпрос: „Разполага ли с качеството на другият родител“, съответно и с право на иска по чл. 133, ал. 1, предл. първо СК за ограничаване/лишаване от родителски права, биологичният баща на непълно осиновеното малолетно лице срещу непълната му осиновителка, при твърдения за наличие на предпоставките на чл. 132, ал. 1, т. 2 СК- когато

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 274 ал. 3 ГПК за недопускане, Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация