Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Марио Първанов


Анотация

Въпрос

Кои са критериите за намаляване обезщетението, ако пострадалият е допринесъл за трудовата злополука, като е допуснал груба небрежност?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на шести април, две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

МАРИО ПЪРВАНОВ

Членове:

МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при секретаря Аврора Караджова изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на СД „П.-Д., Д., Д. сие, [населено място], подадена от пълномощника му адвокат Я. С., срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Пернишкия окръжен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Пернишкия районен съд. С първоинстанционното решение касаторът СД „П.-Д., Д., Д. сие, [населено място], е осъден да заплати на П. А. Б., [населено място], на основание чл. 200 КТ сумата 25 162 лв. - обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания от трудова злополука, настъпила на 24.02.2011 г. Въззивният съд е приел, че с разпореждане от 10.03.2011 г. по реда на КСО е установено настъпването на трудова злополука на 24.02.2011 г. С оглед характера на увреждането на пострадалия - размачкване на дясна ръка в областта на китката с голяма разкъсно-контузна рана на артерия радиалис в

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Поведението на служител на застрахованото юридическо лице, на когото е възложена работа, в изпълнение на която е увредил застраховано имущество на възложителя, може ли да обоснове неизпълнение на задължение по застрахователния договор от страна на застрахования - възложител? Поведението на това лице може ли да обоснове отказ за изплащане на…
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Когато пострадалият с поведението си е допринесъл за трудовата злополука и по-конкретно относно признаците на грубата небрежност като основание за намаляване на обезщетението при трудова злополука и критериите за това.
  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    За определяне на паричното обезщетение за неимуществени вреди от трудова злополука с отчитане на здравословното състояние на ищеца понастоящем, продължителността на болките и страданията и последиците от увреждането.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация