Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Росица Божилова


Анотация

Въпрос

Следва ли при определяне справедлив размер на обезщетението съдът да се съобрази с нормативно определените лимити по застраховка „Гражданска отговорност„ на автомобилистите,конкретната икономическа обстановка и инфлационните процеси в страната ? Следва ли при определяне размера на обезщетението съдът да се съобрази с възрастта на пострадалия,общественото му положение,отношенията на пострадалия с близките му,претендиращи обезщетение, интензитета на търпените болки и констатираното влошено психическо състояние ? Следва ли при определянето на размера на обезщетението по чл.52 ЗЗД съдът да съобрази практиката на другите съдилища ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо търговско отделение, в открито заседание на шести юни, през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

при участието на секретаря Милена Миланова, като разгледа докладваното от съдия Божилова т. д.№******год. и за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. С. М. и Х. М. М. против решение №******г. по гр. д.№******год. на Софийски апелативен съд, в частта му с която, след частична отмяна и отхвърляне, съответно след частично потвърждаване на решение №******год. по гр. д.№******год. на СГС, са останали неуважени исковете на касаторите против ЗК [фирма], с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ, за разликата между присъдените на всеки от тях по 110 000 лева и до размера на 130 000 лева / присъдени от първоинстанционния съд, като за разликата до общо претендираните 180 000 лева ищците не са обжалвали / – обезщетение за неимуществени вреди, в причинна връзка с ПТП от 29.03.2012 год., настъпило по вина на водача на застраховано при ответното дружество моторно превозно средство, по задължителна застраховка „Гражданска отговорност„на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация