Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2013

докладвано от съдия Симеон Чаначев


Анотация

Въпрос

Кой е началния момент на новата погасителна давност за вземане, по изпълнително производство по което е била налице хипотезата на чл. 330, ал. 1, б. ”д” ГПК /отм./, сега чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК, изпълнителното дело, по което е било образувано въз основа на изпълнителен лист, издаден по невлязло в сила въззивно решение, отменено по реда на чл. 218ж, ал. 1 ГПК /отм./, сега чл. 293, ал. 3 ГПК ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, трето отделение в съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ:

Д. Х., Д. С.

при участието на секретаря Анжела Богданова

изслуша докладваното от председателя СИМЕОН ЧАНАЧЕВ гр. дело №******година.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Н. Х. Н. е подал касационна жалба срещу решение №******г. по гр. дело №******г. на Варненски окръжен съд.

Ответниците Л. Р. И. и С. С. Р. чрез адвокат Д. К. са подали отговор по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който поддържат становище за неоснователност на касационната жалба.

Върховният касационен съд /ВКС/, състав на гражданска колегия, трето отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

С въззивното решение е отменено частично решение №******г. по гр. дело №******г. на Варненски районен съд /В./, ХVІІІ състав и е постановено друго, с което е отхвърлен предявеният от Н. Х. Н. иск по чл. 439 ГПК за приемане за установено, че ищецът не дължи суми, представляващи обезщетение за неимуществени вреди, вследствие смъртта на Р. М. Р., починал на 07.08.1996 г. в резултат на пътно – транспортно произшествие на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация