Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Емилия Василева


Анотация

Въпрос

Следва ли при определяне на мнозинството по чл. 137, ал. 3, изр. 3 ТЗ дяловете на починалите преди датата на общото събрание съдружници да се приспадат от капитала?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в открито съдебно заседание на двадесет и девети март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

Е. В., А. Б.

при участието на секретаря София Симеонова, като изслуша докладваното от съдия Е. В. т. дело №******г., взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответника [фирма], [населено място] чрез процесуален представител адв. Т. Г. К. срещу решение №******г. по т. дело №******г. на Апелативен съд П., Търговско отделение в частта, с която след частична отмяна на решение №******г. по т. дело №******г. на Хасковски окръжен съд е отменено решението по т. 6 от дневния ред на Общото събрание на [фирма], проведено на 24.11.2013г., и дружеството е осъдено да заплати на А. К. А., А. З. Д., В. Д. Модичева, Б. П. Б. и Н. К. Г. общо сумата 176,17 лв. – разноски по делото.

Касаторът прави оплакване за неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Поддържа становище, че въз основа на събраните доказателства съдебният състав неправилно е приел, че мнозинството за приемане на решението по

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    1. Ако в дружествен договор изрично е предвидено, че членски права се наследяват, допустимо ли е общото събрание да не зачете волята на наследодателя, изразена приживе в този дружествен договор? 2. Следва ли да се упражни надлежен контрол от страна на съда и регистъра за предотвратяване, респективно прекратяване на самоволно…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация