Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Пламен Стоев


Анотация

Въпрос

1. „Когато по делото е представен неоспорен от противната страна и приет от първоинстанционния съд документ, в който има поправки и задрасквания, въззивната инстанция има ли право едва в решението си да го приеме за негодно доказателство“; и 2. „Когато по делото е представен разписен лист, даващ индиция за право на собственост на определено лице, съдът задължен ли е да обсъди това доказателство в съвкупност с всички останали доказателства. Релевира се и основанието за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК – очевидна неправилност на въззивното решение.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на пети април две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на А. Н. Т. и А. Н. Я. от [населено място], Р. област, срещу въззивно решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. на Разградския окръжен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

С посоченото решение въззивният съд е отменил решение №******г. по гр. д. №******г. на Разградския районен съд и вместо него е отхвърлил като неоснователни предявените от касаторите против Д. Н. И. и Г. А. И. искове с правна квалификация чл. 124, ал. 1 ГПК за признаване за установено, че ищците са собственици по наследство на недвижим имот, представляващ дворно място с площ 1586 кв. м, съставляващо имот с пл. №*, за който е отреден парцел *-* в кв.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация