Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Бонка Дечева


Анотация

Въпрос

за наличието на правен интерес по същество, съобразявайки всички доказателства по делото, а е обсъдил само правилността на обжалваното определение. По същество счита, че влошените отношения и общо споровете между страните, включително и относно това чии вещи могат да се съхраняват в процесния трети етаж обосновават правният интерес на жабоподателката от разглеждане на спора за този обект на собственост, както и формирането на сила на пресъдено нещо по него.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 25 април две хиляди деветнадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

ВАНЯ АТАНАСОВА

изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

ч. гр. дело №******година

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Постъпила е частна касационна жалба, подадена С. Р. К. против определение №******г. по ч. гр. д.№******г. на Софийски градски съд, с което е потвърдено решение от 31.08.2022 г. по гр. д.№******г. на Софийски районен съд, в частта с характер на определение, с която е прекратено поради липса на правен интерес производството по предявения от нея иск да се признае за установено по отношение на ответника П. Г. К., че тя е собственик на основание наследство на 1/2 ид. ч. от имот с идентификатор ***в сграда с идентификатор ***, построена в поземлен имот с идентификатор ***в [населено място], район Нови Искър, [улица], етаж трети /последен/.

В частната касационната жалба се прави оплакване за неправилност на определението, тъй като въззивният съд не е разгледал въпроса за наличието на правен интерес по същество, съобразявайки всички доказателства по делото, а е обсъдил само правилността на обжалваното определение.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 274 ал. 3 ГПК за недопускане, Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация