Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Теодора Гроздева


Анотация

Въпрос

/Допустимо ли е съдът да прекрати делото и да пресече възможността исковият процес да завърши с акт по съществото на материалноправния спор?/ не са налице сочените основания на чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК за допускане на касационното обжалване, тъй като по въпроса е налице ясна правна уредба и непротиворечива съдебна практика, на която обжалваното определение не противоречи. Тя е в смисъл, че е допустимо да бъде прекратено гражданско дело, образувано по нередовна искова молба, след неизпълнение на указанията на съда за отстраняване на нередовността й, както и гражданско дело, по което е предявен недопустим иск /при липсата на положителни или наличието на отрицателни предпоставки за съществуването или упражняването на правото на иск/.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на седемнадесети май две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАНЯ АТАНАСОВА

МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева ч. гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по подадена от Й. Л. Т. частна жалба срещу определение №******г. по въззивно ч. гр. д.№******г. на Благоевградския окръжен съд, втори въззивен граждански състав, с което е потвърдено определение №******г. на Районен съд- Гоце Делчев за прекратяване на гр. д.№******г.

В частната жалба се излагат съображения за неправилност на обжалваното определение и се моли то да бъде отменено. Като основания за допускане на касационното обжалване се сочат чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК. Поставени са следните въпроси, посочени от касатора и доуточнени от настоящия състав на ВКС, които според касатора са в противоречие с Тълкувателно решение №7 от 31.07.2017 г. по тълк. д.№7/2014 г. на ОСГТК на ВКС и са от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото:

1. Допустимо ли е съдът да прекрати делото и да

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 274 ал. 3 ГПК за недопускане, Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация