Анотация

Въпрос

Относно задължението на въззивния съд при уважаване на иск по чл.2 ЗОДОВ да посочи всички установени обстоятелства във връзка с подлежащите на обезщетяване неимуществени вреди и да изложи мотиви за значението на тези обстоятелства относно размера на дължимото обезщетение; материалноправен въпрос за приложението на критерия за справедливост по смисъла на чл.52 ЗЗД при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България,

четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на

шести април две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Борислав Белазелков

ЧЛЕНОВЕ:

Борис Илиев, Димитър Димитров

при секретаря Райна Пенкова и прокурора като разгледа докладваното от Борис Илиев гр. д.№******г., за да постанови решението, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. по жалба на П. на Р. Б. (П.) е допуснато касационно обжалване на въззивно решение на Врачански окръжен съд №******г. по гр. д.№******г., с което П. е осъдена да заплати на М. П. Н. на основание чл. 2 ЗОДОВ сумата 20 000 лв – обезщетение за неимуществени вреди от неоснователно обвинение за извършване на престъпление, за което е оправдан с влязла в сила присъда по НОХД №******г. на Окръжен съд - Монтана, със законната лихва върху тази сума от 10.10.2012 г. до окончателното й изплащане.

Обжалването е допуснато по процесуалноправния въпрос за задължението на въззивния съд при уважаване на иск по чл. 2 ЗОДОВ да посочи всички установени обстоятелства във връзка с подлежащите на обезщетяване неимуществени вреди и да изложи мотиви за значението на тези обстоятелства относно размера

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    За приложението на обществения критерий за справедливост, визиран в разпоредбата на чл. 52 ЗЗД, при определяне размера на обезщетението за претърпени неимуществени вреди от незаконно водено наказателно производство.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация