Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Николай Марков


Анотация

Въпрос

Допустимо ли е кумулиране на неустойка за забава и обезщетение за забавено плащане по чл. 86, ал. 1 ЗЗД за неизпълнение на едно и също парично задължение?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в открито заседание на четиринадесети юни, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВАНЯ АЛЕКСИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ МАРКОВ, СВЕТЛА ЧОРБАДЖИЕВА

като разгледа докладваното от съдия Марков т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Е. С. Д. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на ОС Хасково, в частта, с която след частична отмяна на решение №******г. по гр. д.№******г. на РС Кърджали, Е. С. Д. е осъдена да заплати на Министерство на земеделието и храните, на основание чл. 92, ал. 1 ЗЗД сумата от 9 281.10 лв., неустойка за забава за периода 01.10.2010 г. – 08.03.2012 г.

В жалбата се излагат съображения, че решението е неправилно, поради нарушение на материалния и процесуалния закон, и поради необоснованост. Посочва се, че е недопустимо кумулирането на неустойка и обезщетение за забавено плащане по чл. 86, ал. 1 ЗЗД за едно и също парично задължение, поради което искът за присъждане на неустойка, когато на кредитора е присъдено обезщетение за забавено плащане в размер на законната лихва

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация