Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Николай Марков


Анотация

Въпрос

За критериите при определяне на конкретния размер на обезщетението по чл. 52 от ЗЗД и следва ли съдът да се съобрази с нормативно определените лимити по застраховка „гражданска отговорност на автомобилистите” и конкретната икономическа обстановка, с възрастта на увредения, общественото му положение, с интензитета на претърпените болки и страдания и с общото му състояние, както и с практиката на други съдилища?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в открито заседание на двадесет и шести януари, две хиляди и петнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВАНЯ АЛЕКСИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ МАРКОВ, СВЕТЛА ЧОРБАДЖИЕВА

като разгледа докладваното от съдия Марков т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на И. А. П., чрез настойниците му Й. Г. П. и А. И. П. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Софийски апелативен съд. С обжалваното решение е отменено решение от 02.07.2014 г. по гр. д.№******г. на СГС, ГО, I-14 с-в, в частта, с която искът по чл. 226, ал. 1 КЗ за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в резултат от ПТП, ведно със законната лихва от 30.10.2009 г., предявен от И. А. П., чрез настойниците му Й. Г. П. и А. И. П. срещу ЗАД [фирма] е уважен за разликата от 400 000 лв. до 700 000 лв., вместо което искът е отхвърлен за посочената разлика и е разпределена отговорността за разноските.

В жалбата се излагат съображения, че решението е неправилно, поради нарушение на материалния закон и поради необоснованост. Поддържа

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    Относно критериите за определяне размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди при предявен пряк иск срещу застраховател с оглед приложението на принципа за справедливост по чл. 52 ЗЗД.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация