Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Светла Димитрова


Анотация

Въпрос

Кой е пасивно легитимиран по искови претенции с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 2, пр. 1 З.//в редакцията до изменението в ДВ, бр. 98/2012 г./ за присъждане на обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди и съответните им мораторни (компенсаторни) и законови лихви, причинени вследствие незаконно обвинение в престъпления по НК, по които е постановена оправдателна присъда по реда на възобновяване на наказателното производство?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и седми април, през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАПКА ЮСТИНИЯНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

Л. БОГДАНОВА, С. ДИМИТРОВА

при секретаря Райна Стоименова и в присъствието на прокурора Стаменова като изслуша докладваното от съдията С. Д. гр. д. №******год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК и сл..

Образувано е по касационна жалба Д. К. Ц. от [населено място], чрез пълномощника си адв. Г. Х. от АК-С. против въззивно решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. на Софийския градски съд, Гражданска колегия, IV-a въззивен състав, с което като е потвърдено решението от 26.03.2014 г. на Софийския районен съд, 118 състав, постановено по гр. д. №******г., са отхвърлени предявените искове по чл. 2, ал. 1, т. 2, предл. първо З./в редакцията до изменението в ДВ, бр. 98/2012 г./ срещу Прокуратурата на Република България за присъждане на обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди от незаконно обвинение в престъпление, по което е постановена оправдателна присъда. К. обжалва въззивното решение като моли същото да бъде отменено по съображения, подробно изложени

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация