Ускорете работата и си подарете време за важните неща! Започнете годишен абонамент с 20% отстъпка.

Предложението е валидно до 22 април 2024, включително.

Добро утро! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Бонка Дечева


Анотация

Въпрос

1. Следва ли съдът в доклада по чл. 146, ал. 1, т. 3 и т. 4 ГПК да посочи кои права или кои обстоятелства се признават? 2. Следва ли съдът в доклада по чл. 146, ал. 2 ГПК да укаже на страните за кои от твърдените от тях факти не сочат доказателства? 3. Може ли въззивният граждански съд в мотивите си да приеме, че наказателният съд в присъдата /респективно одобреното споразумение/ е допуснал очевидна фактическа грешка и при положение, че в мотивите си се е позовал на такава, следвало ли е да посочи на кои правила основава твърдението си, че наказателният съд е допуснал очевидна фактическа грешка? Допустимо ли е гражданския съд да установява допусната такава грешка? 4. Допустимо ли е въззиният граждански съд, позовавайки се на разпоредбата на чл. 300 ГПК да приеме други обстоятелства, различни от тези, записани във влязлата в сила присъда /определение за одобряване на споразумение по наказателно дело/ или следва да зачете присъдата на наказателния съд при установяване на очевидната фактическа грешка от наказателния съд при положение, че не може да я отстрани. В този случай следва ли гражданския съд да остави исковата молба без движение с указания към ищцата да изложи фактически положения, свързани с обстоятелството коя ръка й е увредена и да я напъти към събиране на доказателства за пълно и главно доказване, при положение, че такива факктически положения не са били изложени в исковата молба? 5. Допустимо ли е в гражданския процес да бъдат отстранявани допуснати очевидни фактически грешки от наказателния съд при постановяване на присъдата /определението за одобряване на споразумението/? По последния въпрос се навежда основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК. По изложеното в касационната жалба и мотивите, породили поставените въпроси, касаторът се позовава и на очевидна неправилност.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 14 март две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

ВАНЯ АТАНАСОВА

изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

гр. дело №******година

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена А. Т. К. против решение №******г. по гр. д.№******г. на Окръжен съд-Ловеч, с което е потвърдено решение №******г., поправено с решение №******г., двете постановени по гр. дело №2065/2021 г. на РС-Ловеч. С потвърденото решение касаторът е осъден на основание чл. 45 ЗЗД да плати на Р. М. Г. сумата 10000 лева – обезщетение за причинени неимуществени вреди, изразяващи си в негативни емоции, стрес, притеснения, уплах, унижение, физически болки, невъзможност за самообслужване, ведно със законната лихва от 30.03.2021 г. и сумата 654,80 лв. – обезщетение за имуществени вреди, изразяващи се в направени разходи за лечение и за адвокат, пряка ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право