Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Анотация

Въпрос

не дават основание за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, поради следните съображения: Съгласно установената практика на Върховния касационен съд, постановеното от решаващия състав на съда решение подлежи на тълкуване, когато то е неясно и поражда съмнения при неговото правилно приложение, т. е. тълкуваното е с цел да се внесе пълна яснота в изразената в диспозитива му воля, за да може да бъде изпълнено. При тълкуването съдът изхожда от формираната в мотивите на решението воля, каквато е била към момента на постановяването му. Съдът не може да цени нови доказателства, да признава нови факти и изобщо по тълкувателен път да постанови нещо различно от обективираната в решението му воля, т. е. недопустимо е в производството по тълкуване съдът да достигне до различен извод от първоначалния. В същия смисъл е формираната съдебната практика на ВКС - напр. решение по гр. д.№179/2014 г., IV г. о., решение по гр. д.№236/2010 г., III г. о., решение по гр. д.№191/2016 г., II г. о. и др., а при липсата на аргументи за необходимостта да бъде изменена или да бъде създадена нова съдебна практика по тълкуването и прилагането на конкретни правни норми, въз основа на които да се установи смисъла на изразената от съда воля при решаването на правен спор, не може да се приеме, че първият поставен въпрос има значение за точното прилагане на закона и за развитие на правото в приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, 4-ТО ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ 2-РИ СЪСТАВ, в закрито заседание на петнадесети май през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:

Председател: Василка Илиева

Членове: Борис Илиев

Ерик Василев

като разгледа докладваното от Ерик Василев Касационно гражданско дело №******година

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано по касационна жалба на Р. Я. П., чрез особения представител адвокат Б. З. от АК-Велико Търново, срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Апелативен съд Велико Търново, с което частично се потвърждава решение №******г. по гр. д.№******г. на Окръжен съд Плевен и е отхвърлен иск на Р. Я. П. против Прокуратурата на Република България, на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 ЗОДОВ, за сумата 7 000 000 лева, като обезщетение на неимуществените вреди от незаконно лишаване от свобода, ведно със законната лихва от 01.06.2012 г. до изплащането й.

Касационната жалба съдържа доводи за неправилност на решението, а в допълнително ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право