Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Маргарита Соколова


Анотация

Въпрос

Дали искът за нищожност на завещателно разпореждане е оценяем?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Добрила Василева

Членове:

Маргарита Соколова, Гълъбина Генчева

При секретаря Емилия Петрова, като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. №******г., и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С решение от 19.07.2013 г. по гр. д. №******г. на Софийския градски съд е обезсилено решението от 05.04.2012 г. по гр. д. №******г. на Софийския районен съд, с което е уважен предявен от С. Т. Л., заместен от процесуалните си правоприемници Маргарита С. С. и В. С. Л., и от Л. А. П., срещу И. Д. Т., иск за нищожност на основание чл. 42, б. б ЗНсл на саморъчно завещание, и е постановено да се образува първоинстанционно производство пред Софийския градски съд.

Касационна жалба срещу въззивното решение е подадена от ищците, които считат, че то е недопустимо, тъй като въззивният съд не е зачел влязлото в сила определение на по-горестоящия съд по спор за родова подсъдност и е пререшил същия, а освен това неправилно е разрешил въпроса дали искът за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация