Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Добрила Василева


Анотация

Въпрос

Относно конститутивното действие на решенията на поземлената комисия за възстановяване на земеделски земи, постановени преди изменението на чл. 14, ал. 1, т. 3 ЗСПЗДДЗ в ДВ бр. 68/99г.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

МАРГАРИТА СОКОЛОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

с участието на секретаря Емилия Петрова

изслуша докладваното от съдията Д. Василева гр. дело №******г. и за да се произнесе съобрази следното

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на решение №******г. по гр. д.№******г. на Варненски окръжен съд, с което е отхвърлен иска на Р. М. Р. и Ж. А. М. за признаването им за собственици на имот от 319 кв. м.- част от ПИ №1712в [населено място], кв. Г., местността „Прибой”. Със същото решение за собственици на този имот са признати ответниците и ищците са осъдени да им предават владението му.

Касационното обжалване е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК поради противоречи на въззивното решение със задължителна практика на ВКС по чл. 290 ГПК относно конститутивното действие на решенията на поземлената комисия за възстановяване на земеделски земи, постановени преди изменението на чл. 14, ал. 1, т. 3 ЗСПЗДДЗ в ДВ бр. 68/99г.

Касаторите поддържат, че решението, с

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    Кога настъпва конститутивният ефект на протоколно решение на ПК за възстановяване на собственост в стари реални граници в терен по пар. 4 ПЗР ЗСПЗЗ, издадено по реда на чл. 14, ал. 1 ЗСПЗЗ в редакцията преди изменението с ДВ, бр. 68 от 1999 г. и какво е значението за настъпване…
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Длъжен ли е въззивният съд при повторно разглеждане на спора да прецени правилността на правната квалификация на иска, дадена с доклада на първоинстанционния съд по делото и следва ли да обезпечи правилното приложение на материалния закон, като даде указания относно релевантните факти и разпределението на доказателствената тежест? Длъжен ли е…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация