Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Маргарита Соколова


Анотация

Въпрос

С цел проверка съответствието на обжалваното решение с ТР №3/28.06.2016 г. по тълк. д. №3/2014 г. на ОСГК на ВКС, с позоваването на което въззивният съд е обосновал решаващия си извод, че ищецът е притежавал идеални части от спорните гараж и лятна кухня, с които, като обекти на допълващото застрояване, същият се е разпоредил чрез договора за покупко-продажба, въпреки че в текста на договора липсва изричното им посочване.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание на единадесети май две хиляди двадесет и трета година в състав:

Председател: Маргарита Соколова

Членове: С. Калинова, Гълъбина Генчева

като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. №******г., и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 288 ГПК вр. чл. 280 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена в срока по чл. 283, изр. 1 ГПК, от Р. В. Б., срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийския окръжен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Самоковския районен съд, с което са отхвърлени предявените по реда на чл. 124, ал. 1 ГПК от касатора срещу Н. П. Баранска-Т., Е. П. Б. и М. А. Б. положителни установителни искове за собственост на основание придобивна давност и наследяване на гаражна клетка с площ 21 кв. м., представляваща източна реална част от сграда с идентификатор [№] по кадастралната карта и кадастралните регистри на [населено място], цялата със застроена площ 41 кв. м., и на 1/2 ид. ч. от сграда с идентификатор [№] , представляваща лятна кухня със застроена площ 30 кв.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация