Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Гълъбина Генчева


Анотация

Въпрос

за съсобствеността, основанието на което е възникнала, между кои лица, за кои имоти и при какви квоти, са разрешени със сила на пресъдено нещо и не могат да бъдат пререшавани. Прието е също, че не е доказано С. Г. да е демонстрирал на съделителката Т. Г. като съсобственик намерението си да владее нейната идеална част от голямото жилище, т. е. няма данни владението й да е било отблъснато. По изложените съображения съдът е приел, че е основателно направеното Т. Г. възражение за изтекла погасителна давност за паричната претенция за подобренията, доколкото давността е започнала да тече от извършване на подобренията още приживе на родителите на страните и е изтекла в рамките на 5-годишния срок по чл. 110 ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на единадесети май две хиляди двадесет и трета година в състав:

Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

С решение №******г. по гр. д. №******г. на Пловдивския окръжен съд, след частична отмяна на решение №******г. по гр. д. №******г. на Карловския районен съд, е постановен следният резултат:

- Извършена е делба на недвижими имоти чрез разпределение по чл. 353 ГПК по вариант II на приетата по делото техническа експертиза, като в дял на Т. И. Г. са поставени: 1. Търговски обект с идентификатор..... по КККР на [населено място] с площ от 24 кв. м.; 2. Жилище с идентификатор.... с площ от 38,10 кв. м. и 3. Гараж с идентификатор...... с площ от 15 кв. м., а в дял на С. И. Г. са поставени следните имоти: 1. Жилище с идентификатор..... с площ от 90,35 кв. м. и гараж с идентификатор....... с площ от 16 кв. м., като С. И. Г. е осъден да заплати на Т.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация