Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Илияна Папазова


Анотация

Въпрос

С каква давност се ползва вземането срещу длъжника по издадена заповед за изпълнение, влязла в сила поради неподаване възражение от длъжника в срока по чл. 414, ал. 2 ГПК – три годишна или пет годишна? Счита, че въззивният акт противоречи на решенията по гр. д.№3152/2018г. на ІІІ гр. о., по гр. д.№1812/2015г. на ІV г. о. и по т. д.№9432/2009г. на І т. о. Позовава се и на очевидна неправилност, по смисъла на чл. 280, ал. 2 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и пети април през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА

ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

като изслуша докладваното от съдия Папазова гр. д.№******г. на ІІІ г. о. и за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е с правно основание чл. 288 ГПК.

Образувано е въз основа на подадената касационна жалба от Е. Д. Д. от [населено място], чрез процесуалния представител адвокат В. против въззивно решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски градски съд, с което е потвърдено решение от 4.03.2021г. по гр. д.№******г. на СРС като е отхвърлен предявения от нея иск срещу „Топлофикация София“ЕАД за сумата 5 837.73лв., получена без основание по изп. д.№******гасяване по давност на вземанията по изпълнителен лист от 17.09.2013г., издаден ч. гр. д.№9122/2013г. на СРС и са присъдени разноски.

Срещу подадената касационна жалба е постъпил отговор от „Топлофикация София“ЕАД, чрез процесулания представител юрисконсулт Петрова, с който се оспорват нейната допустимост и основателност, като излага доводите си по съществото на спора.

Жалбата е подадена в срока по чл. 283 ГПК и е срещу

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация