Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от Върховен касационен съд


Анотация

Въпрос

от предмета на спора: Между братя и сестри може ли да възникне такава трайна и дълбока емоционална връзка, заради съдържанието на която да търпят морални болки и страдания, които да дават в достатъчна степен основание да се счита, че преживелият родственик е материалноправно легитимиран да претендира обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на починалия по см. на ТР №******г., при положение, че родителската грижа и отговорност не е заместена изцяло от брата/ сестрата, не са полагани взаимни грижи за тяхното образование, не са си помагали материално? Допустимо ли е въззивният съд да се отклони от указанията в ТР за изследване на предпоставките на изключителност в създадената близост между братя и сестри и необходимо ли е кончината на единия от тях да доведе до травматични последици в психиката на другия/преживелия/ родственик?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в закрито заседание на 19.04.23 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

ТАНЯ ОРЕШАРОВА

Като разгледа докладваното от съдия Иванова гр. д. №******г., намира следното:

Производството е по чл. 288, вр. с чл. 280 ГПК.

ВКС се произнася по допустимостта на касационната жалба на Т. М. срещу въззивното решение на Апелативен съд София по гр. д. №******г. и по допускане на обжалването. С въззивното решение е отхвърлен искът на касаторката срещу ЗК „Лев инс“ АД с пр. осн. чл. 432, ал. 1 КЗ, за заплащане на сумата от 40 000 лв., представляваща обезщетение за причинени й неимуществени вреди от смъртта на нейния брат П. Т., настъпила при ПТП на 13.10.19 г.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК срещу подлежащо на обжалване въззивно решение и е допустима.

За допускане на обжалването касаторът се позовава на чл. 280, ал. 1, т. 1 и 3 ГПК. Намира, че в противоречие с ТР №******г. по т. д. №******г. на ОСНГТК на ВКС е решен следният правен въпрос от предмета на спора: Между братя и сестри може ли да възникне

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация