Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Велислав Павков


Анотация

Въпрос

Допустимостта на касационното обжалване е, нищожната покупко-продажба може ли да направи собственик купувача и последния валидно и действително може ли да сключва последваща договорна ипотека за същия имот?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в открито заседание на четвърти април две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Бойка Стоилова

ЧЛЕНОВЕ:

Мими Фурнаджиева, Велислав Павков

при секретаря Цветанка Найденова в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр. д.№******год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Т. Д. Д. против решение №******г., постановено по гр. д.№******г. от състав на Окръжен съд – Русе.

От ответниците по касационната жалба е постъпил писмен отговор само от [фирма], с който се оспорва жалбата.

Касационното обжалване е допуснато с определение на състава на ВКС от 04.01.2016 г. Материалноправен въпрос, обосновал допустимостта на касационното обжалване е, нищожната покупко-продажба може ли да направи собственик купувача и последния валидно и действително може ли да сключва последваща договорна ипотека за същия имот. Касационното обжалване е допуснато в приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 2 ГПК – противоречиво разрешаване на правния въпрос от съдилищата.

По отговора на правния въпрос, обосновал допустимостта на касационното обжалване, съдът приема следното:

Нищожността е порок на правната сделка, който не води до правните последици,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Нищожна ли е вписана законна ипотека върху недвижим имот, ако при вписването ѝ същият не е бил собственост на кредитополучателя, който е гарантирал със същия за вземането на кредитора?
  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
    Нищожна ли е вписана законна ипотека върху недвижим имот, ако при вписването й същият не е бил собственост на кредитополучателя, който е гарантирал със същия за вземането на кредитора, е обусловил изхода на спора?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация