Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Александър Цонев


Анотация

Въпрос

са следните: 1. Длъжен ли е въззивният съд да укаже на ищеца в производството, че не сочи доказателства в подкрепа на свои твърдения, въведени в исковата молба, ако прецени, че преценката му относно тези твърдения и тяхната доказаност се различава от тази на първоинстанционния съд; 2. Длъжен ли е въззивният съд да изготви доклад по делото, отговарящ на изискванията на чл. 146 ГПК, и по-конкретно на чл. 146, ал. 1, т. 4 и 5, и ал. 2 ГПК, когато въззивното производство е образувано по жалби на двете страни; 3. След като в доклада по делото съдът посочи, че за определени доказателствени искания ще се произнесе след допълнително уточнение, което следва да се направи от страната, страната направи исканото уточнение и впоследствие искането се отхвърли, съдът дължи ли допълване на доклада по делото, отразяващо тези нови обстоятелства, и дължи ли, в съответствие с изискването на чл. 146, ал. 3 ГПК, да даде допълнителна възможност за ангажиране на алтернативни на отхвърлените доказателствени искания; 4. Когато съдът приеме клауза от договор за нищожна поради противоречието й с нормативен акт, допустимо и основателно ли е да се прави такава преценка и тя да обосновава крайния извод на съда, при положение, че не е реализиран фактически състав на нарушение на твърдяното нарушение на нормативен акт.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, 3-ТО ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ 4-ТИ СЪСТАВ, в закрито заседание на четвърти май през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:

Председател: Жива Декова

Членове: Александър Цонев

Филип Владимиров

като разгледа докладваното Александър Цонев Касационно гражданско дело №******година

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „УСПЕХ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ” ЕООД, [населено място], чрез процесуалния представител адвокат И. – А. Н., срещу решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Окръжен съд – Враца, с което след частична отмяна и частично потвърждаване на първоинстанционното решение №******г. по гр. д. №******г. на Районен съд – Бяла Слатина, са отхвърлени предявените от касатора искове с правна квалификация чл. 92, ал. 1, предл. първо и чл. 86 ЗЗД – за осъждането на Е. И. М. да му заплати сумата от 4200 евро, представляваща неустойка в размер на 6 % по неформален договор за посредничество от 31.03.2020 ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право