Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Дария Проданова


Анотация

Въпрос

Относно допринасяне на вредоносния резултат от страна на пострадалия пътник, който се е съгласил да бъде превозван от водач на МПС, за който знае, че е употребил алкохол.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, І т. о. в публичното заседание на тридесети май през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Дария Проданова

Членове:

Емил Марков, Ирина Петрова

при участието на секретаря Елеонора Стоянова, като изслуша докладваното от съдията Проданова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационната жалба на ЗК [фирма] срещу тази част от Решение №******год. по гр. д.№******год. на Софийски апелативен съд с която са приети за основателни за сумите над 48500 лв. предявените от А. М. А. и Т. К. А. срещу ЗК [фирма] субективно съединени искове с правно основание чл. 226, ал. 1 ЗЗД.

Спорът е разгледан при участието на третите лица помагачи Г. Р. Г. и В. Ц. Г..

Доводите по касационната жалба обективират основанието по чл. 281, т. 3 ГПК – неправилност на въззивното решение в обжалваната част, поради необоснованост и нарушение на материалния закон. Касаторът твърди, че неправилно съставът на САС е счел за неоснователно възражението за съпричиняване на вредоносния резултат, поради това, че пострадалият сам се е поставил в рискова ситуация, съгласявайки се

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация