Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Росица Ковачева


Анотация

Въпрос

Относно вземането за ежемесечно повтарящо се задължение за плащане на възнаграждение по договор за услуга сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битови отпадъци с уговорен падеж и определяемо по размер, представлява ли вземане за периодично плащане, което се погасява с изтичане на 3-годишна давност по чл. 111 б.”в” ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в съдебно заседание на четиринадесети юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, АННА БАЕВА

при участието на секретаря А. К.

и в присъствието на прокурора

изслуша докладваното от съдията Росица Ковачева

т. дело №******година

Производството е по чл. 290 ГПК, образувано по касационна жалба на Община “Р.” - обл. П. срещу Решение №******г. по т. д.№******г. на Пловдивски апелативен съд, с което е отменено Решение №******г. по гр. д.№******г. на ОС-Пловдив, с което са отхвърлени искът, предявен от [фирма] - в несъстоятелност - [населено място] срещу Община „Р.” за 166 040.83 лв. - стойност на услуга сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на твърди битови отпадъци и искът за 51 438.07лв.- обезщетение за забавено плащане за периода 31.01.2010 г. - 31.01.2013 г. и е постановено друго, с което исковете са уважени в посочения размер, с оплакване за неправилност. Жалбоподателят излага, че неправилно въззивният съд е приел, че макар плащанията по договора да е следвало да се извършват ежемесечно и да са определяеми размерите на месечните плащания, правопораждащият факт на задължението за плащане, е извършване и приемане

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация