Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Ценка Георгиева


Анотация

Въпрос

При преценката за най-добрия интерес на детето, трябва ли съдът да обсъди в съвкупност всички факти и обстоятелства, в т. ч. личните качества и пригодността на всеки от родителите да упражнява родителските права; следва ли да обсъди и да вземе под внимание желанията и чувствата на детето при кого от родителите предпочита да живее?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на деветнадесети април през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, НИКОЛАЙ ИВАНОВ

като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело №******година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба с вх. №******г. на М. Т. К., чрез адв. Н. К., против въззивно решение №******г., постановено по възз. гр. д. №******г. на Окръжен съд – Варна, с което след отмяна на първоинстанционното решение, упражняването на родителските права по отношение на детето Т. М. К. е предоставено на майката Ж. И. П.; определено е местоживеенето му при нея; на бащата е определен режим на лични контакти с детето – всяка първа, втора и четвърта седмица от месеца от 18 ч. в петък до 19 ч. в неделя, като през този период бащата следва да се ангажира с учебните и извънкласни ангажименти на детето; всяка четна година за Коледните и Новогодишните празници – от 10 ч. на 24 декември до 17 ч. на 2 януари; всяка нечетна година за Великденските празници – от 12 ч. на Разпети петък

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация