Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Милена Даскалова


Анотация

Въпрос

„Следва ли в производството да бъдат изяснени всички рискови фактори по застрахователния договор, за които са въведени съответните възражения, по-конкретно следва ли да бъде изяснен въпросът относно броя на притежаваните от застрахования ключове за автомобила, чрез които същият може да бъде приведен в движение?“.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание от дванадесети април две хиляди двадесет и трета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като разгледа докладваното от съдия Даскалова гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и Здраве- АД срещу решение №******г., постановено по гр. д. №******г. по описа на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г., постановено по гр. д. №******г. по описа на Софийския градски съд в обжалваната част, с която касаторът като ответник по иск по чл. 405, ал. 1, изр. 1 КЗ и иск по чл. 86 ЗЗД, е осъден да заплати на Д. Х. Х. сумата от 46 983,12 лв., представляваща обезщетение по договор за имуществено застраховане „Каско“ поради настъпила кражба на застрахованото МПС, ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба - 24.07.2020 г., както и сумата от 404, 58 лв. обезщетение за забава върху главницата за периода 23.06.2020 г.– 23.07.2020 г.

Касационната жалба съдържа оплаквания за неправилност на въззивното решение

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация