Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Теодора Гроздева


Анотация

Въпрос

/Може ли малолетно лице да се откаже от наследство или в този случай отказът от наследство представлява отказ от права по смисъла на чл. 130, ал. 4 СК?/ е правен въпрос по смисъла, разяснен в т. 1 Тълкувателно решение №1 от 19.02.2010 г. по тълк. д.№1/2009 г. на ОСГТК на ВКС: въпросът е от значение за конкретното дело и е обусловил изводите на съда в обжалваното решение.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на петнадесети май две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева ч. гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна жалба, подадена Д. С. Ц., чрез неговата майка и законен представител С. И. Д., срещу решение №******г. на Хасковския окръжен съд, I-ви състав, постановено по в. ч. гр. д.№******г., за потвърждаване на решение №******г. по ч. гр. д.№******г. на Хасковския районен съд, VII граждански състав, с което е оставена без уважение молбата на Д. Ц. за вписване в особената книга на Хасковския районен съд по чл. 49, ал. 1 ЗН на направения от Д. Ц. отказ от наследството на С. Ц. Ц., починал на 31.10.2022 г.

В частната жалба се излагат съображения за неправилност на обжалваното определение и се моли то да бъде отменено. Като основание за допускане на касационно обжалване на определението се сочи чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по въпроса: Може ли малолетно лице да се откаже

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.