Анотация

Въпрос

Дължи ли се обезщетение за неимуществени вреди на сестра на починал при непозволено увреждане /пътно-транспортно произшествие/ в случаите, когато починалият и сестра му са имали трайна емоционална връзка помежду си и сестрата е търпяла продължителни болки и страдания от смъртта на брат си?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение в закрито съдебно заседание на десети май две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК във връзка с чл. 280 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. С. Й. срещу решение №******г. по в. т. д.№******г. на Пловдивския апелативен съд, 2-ри търговски състав, с което е отменено частично решение №******г. по т. д.№******г. на ОС- Стара Загора, като по същество е отхвърлен предявеният от С. С. Й. срещу „Д.- Общо застраховане ЕАД иск с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за заплащане на сумата 41 000 лв.- обезщетение за неимуществени вреди /душевни болки и страдания/ вследствие на настъпилата на 12.05.2015 г. смърт на брат й Д. С. Й. от пътно-транспортно произшествие, причинено от Б. Г. Д. с л. а.“Мерцедес“, модел „Спринтер 314“, с ДК [рег. номер на МПС] , отговорността на който е предмет на договор за застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите, сключена с ответника, заедно със законната лихва, считано

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация