Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Александър Цонев


Анотация

Въпрос

Относно юридическия състав на неоснователното обпгатяване.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на втори юни през две хиляди двадесет и втората година в състав:

Председател:

Александър Цонев

Членове:

Филип Владимиров, Джулиана Петкова

като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев гр. д. №******/2021 [/aam]******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Касационен въпрос

Производството е по чл. 290 ГПК. Допуснато е касационно обжалване на основание чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК, поради очевидна неправилност на решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Варненски апелативен съд, ГО, поради неправилна квалификация на установен по делото факт.

Мотиви

Правната квалификация се извършва от съда като установените по делото факти се подвеждат под хипотезата на правната норма, която ги урежда, за да може след това да се приложи диспозицията на нормата, и се направи краен извод за правата и задълженията на страните по делото. Неправилната квалификация на установен по делото факт е случай на „очевидна неправилност“, доколкото само от мотивите към решението може да се установи противоречие между установеният по делото факт и общото описание на юридическия факт от хипотезата на правната норма, която е приложена. Във въззивното решение, установеният по делото факт, че

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Навигация