Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Росица Ковачева


Анотация

Въпрос

Дължи ли купувачът по приватизационен договор неустойка за неразкриване на работни места при виновно неизпълнение на задължението да въведе обекта в експлоатация и да разкрие работни места? Може ли да се приеме на основание чл. 25 ал. 1 ЗЗД, че падежът на задължението за разкриване на работни места не е настъпил, тъй като въвеждането в експлоатация е уговорен от страните относително определен срок, бъдещо несигурно събитие, което не е настъпило?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в съдебно заседание на четиринадесети юни две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, АННА БАЕВА

при участието на секретаря А. К.

и в присъствието на прокурора

изслуша докладваното от съдията Росица Ковачева

т. дело №******година

Производството е по чл. 290 ГПК, образувано по касационна жалба на Столична община - [населено място] срещу Решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд, с което в обжалваната от ищеца част е потвърдено Решение №******г. по гр. д. №******г. на СРС, 25 с., с което е отхвърлен искът по чл. 92 ЗЗД, предявен от Столична община срещу Х. К. Х. - от [населено място] за 23 100 лв. - неустойка по чл. 12, ал. 1, т. 2 и чл. 8, ал. 4 Договор №259-00/28.07.2003 г. за периода 01.01.2010 г. - 31.12.2010 г. и за 443.63 лв. - обезщетение за забавено плащане за периода 10.05.2010 г. - 14.07.2011 г., с оплакване за неправилност и необоснованост. Жалбоподателят излага, че отхвърлянето на исковете противоречи на основния принцип в правото, че никой не може да черпи права от собственото си

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 2 ГПК

Навигация