Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Петя Хорозова


Анотация

Въпрос

Обстоятелството, че няма законова забрана страните по облигационната сделка да уговарят помежду си начини за уреждане на взаимоотношенията си при наличие на неоснователно разместване на блага и предвидената в чл. 9 ЗЗД свобода на договаряне не обосновават извод, че конкретните договорни клаузи от ОУ са индивидуално договорени.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в публично съдебно заседание на осми юни през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

при участието на секретаря Ирена Велчева изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК, вр. чл. 386, ал. 3 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответника Е.-П. М. АД, [населено място], чрез процесуален представител юрисконсулт М. Х., срещу решение №******г. по в. т. дело №******г. на Варненски апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г. по т. дело №******г. на Окръжен съд [населено място], поправено с решение №502/22.06.2015 г. и касаторът е осъден да заплати на Комисия за защита на потребителите, [населено място] сумата 300 лв. – разноски по делото за въззивното производство.

С потвърдения първоинстанционен съдебен акт е прогласена нищожността на чл. 38, ал. 4 и чл. 38, ал. 9 от Общите условия на договор за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на Е.-БЪЛГАРИЯ М. АД /предишно наименование на касатора/, в редакция по решения на ДКЕВР от 07.11.2007 г. и 06.04.2009

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация