Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Розинела Янчева


Анотация

Въпрос

за правилното приложение на чл. 52 ЗЗД. Съдът е посочил, че от фактическа страна, пред първата инстанция чрез показанията на свидетеля К., правилно ценени, като основани на лични впечатления и изхождащи от незаинтересовано лице, се установява, че между ищеца, на 67 г., и загиналата му съпруга С. Б. съществувала трайна и сплотена връзка; двамата били неразделни, свързвал ги дългогодишен семеен живот. След внезапната й смърт ищецът бил съкрушен, психически рухнал и не искал да общува с никого, изолирал се от социални контакти (в пенсионна възраст към този момент), и общувал с пълнолетния им син (на 37 г.), с когото живеели в едно домакинство.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети април две хиляди двадесет и трета година, в състав:

Председател: ПЛАМЕН СТОЕВ

Членове: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Янчева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба вх. №******г., подадена от И. Д. Б., чрез адвокат София Н., срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийския апелативен съд в частта, с която е потвърдено решение от 01.07.2021 г. по гр. д. №******г. на Софийския градски съд за отхвърляне на предявения от И. Д. Б. срещу ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД иск по чл. 432, ал. 1 КЗ за сумата над 120 000 лв. до пълния предявен размер от 200 000 лв.

Въззивният съд, сезиран с жалби и на двете страни, е съобразил, че по делото е предявен иск по чл. 432, ал. 1 КЗ за компенсиране на неимуществени вреди пряко от застрахователя, причинени при пътнотранспортно произшествие по вина на водача на МПС, застраховано по задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, и законната лихва от датата на заявяване на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация