Анотация

Въпрос

Допустими ли са предявените искове за нищожност на договора за покупко-продажба на недвижимия имот и за нищожност на договора за ипотека, или не са допустими поради липса на правен интерес, тъй като единственият способ за защита на третото лице срещу незаконно принудително изпълнение е иск с правно основание чл. 440 ГПК, с който да се установи, че имуществото, върху което е насочено изпълнението, не принадлежи на длъжника?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закритото съдебно заседание на петнадесети май две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ ТОМОВ

ЧЛЕНОВЕ: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ, ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

като изслуша докладваното от съдия Д. Драгнев ч. гр. д. №******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на Н. В. О. срещу определение №******г. по в. ч. гр. д. №******г. на Бургаския апелативен съд, с което е оставена без уважение частната и жалба против определение №******г. по гр. д. №******г. на Бургаския окръжен съд за прекратяване на производството по делото.

Частният жалбоподател твърди, че определението е незаконосъобразно, поради което моли да бъде допуснато до касационно обжалване по поставените въпроси, да бъде отменено и делото да бъде върнато на първоинстанционния съд за продължаване на процесуалните действия.

„ОББ“ АД застъпва становището, че няма основание за допускане на касационно обжалване на определението на Бургаския апелативен съд, като оспорва жалбата и по същество.

К. С. не взема становище по частната касационна жалба.

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, като взе предвид становищата на страните и данните по делото, приема следното:

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 274 ал. 3 ГПК за допускане, Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация