Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от Върховен касационен съд


Анотация

Въпрос

са неотносими към конкретното дело. Тези въпроси /1. Може ли искането на съделител по чл. 341, ал. 2 ГПК за включване в делбеното производство и на други имоти на общия наследодател да бъде направено писмено с отговора на исковата молба или може да се направи само с отделна молба? и 2. Следва ли имотите, за които се иска да бъдат включени в делбата, да са конкретно индивидуализирани или е достатъчно да се посочи техният вид, площ и местонахождение и може ли страната, която не разполага с документ за собственост, да направи искането за включване на имотите в производството по делба и да представи доказателства за това в неговия ход?/ предпоставят, че по делото е направено искане по чл. 341, ал. 2 ГПК за включване в делбата на други имоти, освен посочения в исковата молба застроен имот в [населено място]- било то в отговора на исковата молба или в нарочна молба, представена в първото проведено по делото съдебно заседание или до приключване на делото пред първата инстанция. По конкретното дело обаче такова искане не е направено от касатора Д. К.: Видно от подадения от него отговор на исковата молба, в него е оспорено твърдението на ищците в исковата молба, че наследодателката Е. Първолова не притежава друг имот, освен имота в [населено място]. Искане по чл. 341, ал. 2 ГПК за включване в делбата на други имоти, собственост на Е. Първолова, обаче не е направено нито в отговора на исковата молба, нито в последваща молба, представена до приключване на първото по делото съдебно заседание или до приключване на делото в първата инстанция.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение в закрито съдебно заседание на двадесет и шести април две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДОВА

МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 288 във връзка с чл. 280 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Д. Н. К. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Софийския градски съд, гражданско отделение, IV в състав за потвърждаване на решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийския районен съд, 75 състав, с което е:

1. намалено по възражение на Е. К. Д. универсално завещателно разпореждане от Е. Н. П. в полза на Д. Н. К., направено с нотариално завещание от 15.07.2014 г. до размер на 2/6 идеални части и е възстановена запазената част на Е. К. Д. от наследството ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право