Анотация

Въпрос

Дали при определяне на „справедливото“ обезщетение по смисъла на чл. 52 ЗЗД следва да бъде извършена цялостна оценка на всички релевантни за размера на обезщетението обстоятелства, включително конкретните обществено- икономически условия към момента на настъпване на непозволеното увреждане?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение в закрито съдебно заседание на двадесет и шести април две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК във връзка с чл. 280 ГПК. Образувано е по касационна жалба на А. С. Я., С. А. Н. и Е. А. Н. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Софийския апелативен съд, гражданско отделение, 14 състав в частта му, с която е отменено частично решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийския градски съд, I-5 състав, като по същество присъденото в полза на А. С. Я., С. А. Н. и Е. А. Н. /последните две като наследници на починалия в хода на делото първоначален ищец А. О. Н./ обезщетение по чл. 49 ЗЗД за неимуществени вреди, претърпени от ищците в резултат на смъртта на тяхната дъщеря Г. А. Н.- Н., настъпила на 29.02.2012 г. в УМБАЛСМ „Н. Пирогов, е намалено от 300 000 лв. /по 150 лв. за ищцата А. Я. и 150 000 лв. за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация