Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Теодора Гроздева


Анотация

Въпрос

не можел да промени крайния извод на съда за изтекла придобивна давност. Това било така и защото при последващо кадастрално регулиране на имота през 2009 г. същият бил определен с площ от 1317 кв. от [община], като при наличните граници на същия никой от собствениците на съседните имоти не претендира за тази площ. И доколкото недвижимият имот се определя преди всичко от неговите граници, съдът е приел, че е налице пълна идентичност между владяния от ищеца имот и имота, отразен по кадастралния план на [община].

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение в закрито съдебно заседание на дванадесети април две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 288 във връзка с чл. 280 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Община Сопот срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Пловдивския окръжен съд, X състав за потвърждаване на решение №******г. по гр. д.№******г. на Карловския районен съд, с което е уважен предявеният от Т. Д. Н. срещу [община] иск с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК за следния недвижим имот: лозе с площ от 1317 кв. м., находящо се в землището на [населено място], м.“К.“, ул.“26-та, представляващо поземлен имот с идентификатор..... по кадастралната карта на [населено място], общ. С., обл. П., одобрена със заповед №РД-18-8 от 11.03.2011 г. на ИД на АГКК и е отхвърлен предявеният от [община] срещу Т. Д. Н. насрещен иск по чл. 108 ЗС за същия имот.

В касационната жалба се твърди, че обжалваното решение е неправилно като постановено в

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация