Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

Как следва да процедира съдът, и в частност как да съобразява (или не) писмени доказателства, приложени към исковата молба и приети по делото, които са оспорени от ответната страна след изтичане на преклузивния срок по чл.367, ал.1 ГПК? Може ли въззивният съд да се произнася по основания за неправилност на обжалваното решение, извън посочените във въззивната жалба, извън случаите, когато прилага материалния закон, определяйки сам точната правна квалификация на предявените искове и на насрещните права и възраженията на страните?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, І отделение, в публично заседание на тридесети май през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ:

Вероника Николова, Кристияна Генковска

при секретаря Петя Кръстева, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. К. С. и Д. У. Р., представлявани от адв. Й. Н., [населено място] срещу решение №******г., постановено по гр. д.№******г. от Софийския апелативен съд, с което е отменено решение от 27.02.14г. и решение за поправка на очевидна фактическа грешка от 14.04.14г. по гр. д.№******г. на Софийския градски съд и е отхвърлен искът на касаторите против [фирма], [населено място] за заплащане на сумата от 75000 евро, представляваща незаплатено възнаграждение в общ размер от 2400000 евро по договор за инвеститор – брокер от 09.01.09г., изменен с анекс от 10.03.09г.

Касаторите поддържат, че решението е неправилно поради допуснати нарушения на материалния закон, на процесуалните правила и необоснованост на въззивния акт. Молят да се постанови ново решение, с което предявеният иск да се уважи. Претендират разноски.

Ответникът оспорва касационната жалба.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация