Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Драгомир Драгнев


Анотация

Въпрос

Когато въззивният съд приеме, че в резултат от допуснато от първоинстанционния съд процесуално нарушение/неотстраняване на вещо лице/ твърдени от страната факти, чието осъществяване е оспорено от противната страна, не са били доказани, тъй като заключението не е обосновано и възниква съмнение в неговата правилност, може ли да замести заключението на вещото лице със свои мотиви, или е длъжен да назначи повторно заключение?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на единадесети май две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Томов

ЧЛЕНОВЕ: Драгомир Драгнев

Геновева Николаева

като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. №******г., приема следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Д. Г. С. срещу решение №******г., постановено по въззивно гражданско дело №******г. на Софийския апелативен съд, 2 състав, с което е отменено решение №******г. по т. д. №******г. на Софийския окръжен съд в осъдителната му част, постановено е друго решение, с което са отхвърлени исковете с правно основание чл. 432 КЗ и чл. 86 ЗЗД, предявени от Д. Г. С. срещу ЗД „Бул Инс“ АД за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от катастрофа, станала на 12.06.2018 г.-болки и страдания от обездвижване на дясната ръка поради счупване на раменната кост, в размер на 15 000 лв., ведно със законната лихва от 12.09.2019 г. до окончателното заплащане на сумата, като в отхвърлителната част първоинстанционното решение е оставено в сила.

Касаторът твърди, че решението на Софийския апелативен съд е необосновано и е

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Висящи, Опр. по чл. 288 ГПК за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация