Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Марио Първанов


Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд да изложи мотиви за наличието на причинна връзка между незаконосъобразното обвинение и вредите, относно необходимостта неимуществените вреди да са пряка и непосредствена последица от увреждането и критерия по чл. 52 ЗЗД за определяне обезщетението за неимуществени вреди.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Р. Б., Четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и трети март, две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

МАРИО ПЪРВАНОВ

Членове:

МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при секретаря Аврора Караджова изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на П. на Р. Б. срещу решение №******г. по гр. дело №******г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение от 24.10.2014 г. по гр. дело №******г. на Софийския градски съд. С първоинстанционното решение П. на Р. Б. е осъдена да заплати на Д. К. М. на основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ 30 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди. Въззивният съд е приел, че с присъда от 21.12.2005 г. ищецът е признат за невиновен за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. З, предл. първо, т. 4, предл. второ и т. 7, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 28, ал. 1 НК. Тази присъда е потвърдена с решение от 29.06.2007 г. на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация