Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Дияна Ценева


Анотация

Въпрос

Подлежи ли на вписване по чл. 12, ал. 1 ПВ препис от исковата молба, респ. препис от подлежащ на вписване препис от отговор на исковата молба, който препис е издаден от съда, или следва да се представя за вписване оригинал?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

разгледа докладваното от съдията Д. Ценева ч. гр. д. №******г. по описа на ВКС, І г. о. и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба, подадена С. А. И. чрез нейния пълномощник адв. К. А. срещу определение №******г. по ч. гр. д. №******г. на Софийски градски съд. В частната касационна жалба са наведени оплаквания за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, необоснованост и нарушение на материалния закон. Жалбоподателката поддържа, че съдът неправилно е тълкувал и приложил разпоредбата на чл. 12, ал. 1 ПВ в смисъл, че за вписване на исковата молба следва да бъде представен оригиналът на същата, като не е съобразил, че пред съдията по вписванията е представен издаден от Софийския районен съд заверен препис, който удовлетворява изискването на закона, в каквато насока са били наведените в частната жалба доводи.

Иска се атакуваното определение на Софийски градски съд да бъде допуснато до касационно обжалване на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК като постановено в противоречие с практиката

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 274 ал. 3 ГПК за допускане, Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация