Анотация

Въпрос

Относно задължението на въззивния съд да изложи мотиви за всички обстоятелства, които обуславят неимуществените вреди, а също и за значението на всяко едно от тях за размера на обезщетението, както и относно справедливостта като критерий по чл. 52 ЗЗД за определяне паричния еквивалент на неимуществените вреди, които са решени в противоречие с практиката на ВКС – ППВС №4/23.12.1968 г.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Р. Б., Четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и трети март, две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

МАРИО ПЪРВАНОВ

Членове:

МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при секретаря Аврора Караджова изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на С. С. П., [населено място], подадена от пълномощника му адвокат И. Л., срещу решение №******г. по гр. дело №******г. на Софийския апелативен съд в частта, с която е потвърдено решение от 10.07.2014 г. по гр. дело №******г. на Софийския градски съд за отхвърляне на иска му до пълния предявен размер за сумата 80 000 лв.

Ответникът по касационната жалба П. на Р. Б., [населено място], оспорва жалбата.

Касационна жалба е постъпила и от П. на Р. Б. срещу същото решение в частта, с която е потвърдено решение от 10.07.2014 г. по гр. дело №******г. на Софийския градски съд за осъждането и да заплати на С. С. П. на основание чл. 2, ал. 1, т. 2 ЗОДОВ /редакция преди ДВ бр.98 от 11.12.2012 г./ сумата от 3 500 лв., представляваща обезщетение за причинените неимуществени

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация