Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Олга Керелска


Анотация

Въпрос

Длъжник ли е по смисъла на чл. 135 ЗЗД авалистът на запис на заповед в случаите, когато той не е насрещна страна по правоотношението, породило вземането на кредитора и записа на заповед е издаден единствено и само с цел обезпечаване на това вземане?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в открито заседание на двадесет и пети април две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЖИВА ДЕКОВА, ОЛГА КЕРЕЛСКА

След

като изслуша докладваното от съдията КЕРЕЛСКА гр. д.№******год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „П. Б. /България / срещу въззивно решение 25.02.2015 г., постановено по гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд, ІІ с-в, с което след отмяна на първоинстационното решение е постановено ново, с което е отхвърлен като неоснователен предявеният от „П. банк/България/ „ АД срещу Я. А. Ж. , О. И. Ж. и С. Я. Ж. и тримата от [населено място] иск с пр. осн. чл. 135 ЗЗД за обявяване за недействителен договор за дарение сключен на 04.08.2009 г. с н. а. №******г.№******г. №* на Н.. Камара.

С касационната жалба се правят оплаквания за неправилност на постановеното решение. Според касатора въззивният съд неправилно е приел, че длъжник по смисъла на чл. 135 ЗЗД е само лицето, което е насрещна страна по правоотношението, породило вземането на кредитора, но

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация