Годишен абонамент с 20% отстъпка! За всички потребители от 19.02 до 29.02.2024 г., включително.

Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Яна Вълдобрева


Анотация

Въпрос

1. Когато със сила на пресъдено нещо е установено, че за крайния снабдител не е възникнало и не е съществувало претендираното от него парично вземане какъв иск има право да предяви клиент за преустановяване на снабдяването с ел. енергия - по чл. 92 ЗЗД или по чл. 82 ЗЗД. По този въпрос твърди, че даденото от въззивния съд разрешение противоречи на решение №60213/22.10.2021г. по гр. д. №2502/2020г. на IV ГО, решение №106/12.07.2018г. по гр. д. №4027/2017г. на IV ГО, решение №234 от 12.10.2017г. по гр. д. №4348/2016г. на IV ГО. По въпроса 2. Намира ли приложение разпоредбата на неустоечната клауза на чл. 30, ал. 1 от ОУ в хипотеза като процесната, при която прекъсването на електроснабдяването е основано на неизпълнение на задължения на потребителя за заплащане на ел. енергия, поддържа противоречие с решение №234/12.10.2017г. по гр. д. №4348/2016г. на IV ГО, а по въпроса 3. Има ли право доставчикът да прекъсне електрозахранването, а ако то вече е прекъснато следва ли да го възстанови, в случаите, когато потребителят е възразил срещу дължимостта на претендирани от него вземания?, твърди противоречие с решение №303/29.01.2019г. по гр. д. №4081/2017г. на IV ГО и решение №248/31.01.2020г. по гр. д. №2862/2018г. на III ГО. Касаторът формулира и въпросите 4. Какъв е характерът и видът на неустоечните клаузи в ОУ на ответника и може ли да се приеме, че при предявен иск от потребителя за обезщетение на вредите от неизпълнение на договорните задължения на дружеството - ответник, разпоредбите на чл. 30 от ОУ биха могли да бъдат определящи размера на вредите, а не правно основание за присъждането им; 5. Следва ли да се приеме, че с подаденото възражение срещу дължимостта на сумата като погасена по давност е погасено и самото задължение, с което пък е погасено и правото на ответното дружество да продължи да не снабдява имота с ел. енергия; 6. Има ли право електроснабдителното дружество да преустанови електро-захранването в обекта, когато вземането за цена е оспорено от клиента, включително по съдебен ред - в аспекта на чл. 123 Закона за енергетиката (действащата редакция) и чл. 30 - чл. 32 от ОУ на договорите за продажба на ел. енергия.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, 4-ТО ГО 2-РИ СЪСТАВ, в закрито заседание на двадесет и четвърти април през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:

Председател: Борис Илиев

Членове: Ерик Василев

Яна Вълдобрева

като разгледа докладваното от Яна Вълдобрева Касационно гражданско дело №******година

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба с вх.№******г., подадена от ищеца Ц. Г. Н., чрез пълномощника адв. К. Г., против решение №******г., постановено по въззивно гр. дело №******г. на Софийския градски съд, ГО, III-В състав. С атакуваното решение е потвърдено решение №******г. по гр. дело №66925/2018г. на Софийския районен съд, с което е отхвърлен искът на Ц. Н., предявен против „ЧЕЗ Електро България” АД с правно основание чл. 92 ЗЗД, във вр. с чл. 30, ал. 1 от ОУ към договорите за продажба на ел. енергия на „ЧЕЗ Електро България” АД за заплащане на сумата 9 240 лева-неустойка за продължително нерегламентирано ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право