Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Розинела Янчева


Анотация

Въпрос

с приетото в решение №409/28.02.2013 г. по гр. д. №59/2011 г. на ВКС, I г. о., съгласно което съдът преценява доказателствата по делото по свое вътрешно убеждение, но тази преценка е подчинена на определени изисквания на процесуалния закон. Съгласно чл. 12 и чл. 235 ГПК съдът е длъжен да основе решението си на цялостен и обективен анализ на събраните по делото доказателства, като ги преценява не само поотделно, но и в тяхната взаимна логическа връзка.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети април две хиляди двадесет и трета година в състав:

Председател: ПЛАМЕН СТОЕВ

Членове: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Янчева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба вх. №******г., подадена Т. Г. М., чрез адвокат М. С., срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №35144/2018 г. на Софийски районен съд.

С потвърденото първоинстанционно решение е отхвърлен предявеният от Т. Г. М. срещу Й. Г. П. иск с правно основание чл. 42, б. б, във вр. с чл. 25, ал. 1 ЗН за обявяване нищожността на саморъчно завещание от 20.08.2013 г., с посочен негов автор-завещател Г. С. П., обявено с протокол от 19.06.2014 г. на нотариус В. М. с peг. №* в регистъра на НК, с район на действие СРС, и вписано в АВ под №30, том XII, дело №39309; възстановена е на основание чл. 30, ал. 1, във вр. с чл. 29, ал. 1 ЗН запазената

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация