Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Росица Божилова


Анотация

Въпрос

Относно обема на отговорността на застрахователя по прекия иск по чл. 226 ал.1 КЗ и ограничен ли е същият до присъденото в тежест на делинквента, по уважен в наказателното производство против същия граждански иск по чл.45 ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо търговско отделение, в открито заседание на двадесет и шести май, през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

РОСИЦА БОЖИЛОВА, ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

при участието на секретаря Наталия Такева, като разгледа докладваното от съдия Божилова т. д.№******год. и за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на [фирма] против решение №******год. по гр. д.№******год. на Софийски апелативен съд, в частта му с която е частично отменено решение от 04.03.2014 год. по гр. д.№******год. на Софийски градски съд, с което е отхвърлен изцяло иска на В. И. М. против касатора, с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ, предявен за сума от 90 000 лева и вместо това с въззивното решение същият е уважен за сумата от 70 000 лева, ведно със законната лихва от деня на увреждането. За разликата между претендираните 90 000 лева и присъдените от въззивния съд 70 000 лева, като потвърдено с въззивното решение, първоинстанционното отхвърлително решение е влязло в сила. Касаторът оспорва правилността на въззивното решение, като постановено в противоречие с материалния закон и конкретно –

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация