Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Мария Иванова


Анотация

Въпрос

Правото на кредитора да иска обявяването за недействителни спрямо него на увреждащите го актове на длъжника е предпоставено от наличието на действително вземане, което може да не е изискуемо или ликвидно. Възникването на това право не е обусловено от установяване на вземането с влязло в сила решение. Длъжникът знае за увреждането, когато знае, че има кредитор и че действието му уврежда правата на кредитора. Когато увреждащото действие е безвъзмездно, правно ирелевантно е дали лицето, с което длъжникът е договарял е знаело за увреждането.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в публичното заседание на 25 април 2016 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЖИВА ДЕКОВА, ОЛГА КЕРЕЛСКА

при участието на секретаря С. Толева,

като разгледа докладваното от съдия Иванова гр. д. №******г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

ВКС разглежда касационната жалба на Л. В. – Г. и А. Г. срещу въззивното решение на Апелативен съд София по гр. д. №******г., с което е уважен предявеният от Н. Х. срещу касаторите иск по чл. 135, ал. 1 ЗЗД - за относително недействителен спрямо ищеца е обявен сключеният между ответниците договор за дарение на недвижим имот по нот. акт №******г. на нотариус В. К., рег.№******ган от събраните по делото данни във връзка с него, като е прието, че възможностите на съда за служебното му изясняване са изчерпани.

Касаторите поддържат жалбата и молят да бъде уважена, като въззивното решение бъде обезсилено като недопустимо или отменено като неправилно по подробно изложени съображения за това.

ВКС като разгледа жалбата, намира следното:

По въпроса, по който е допуснато обжалването: Пред въззивния съд касаторите и пълномощникът на ищеца -

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация