Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Теодора Гроздева


Анотация

Въпрос

Оценяеми ли са исковете по чл. 42, б. б ЗН, вр. чл. 25, ал. 1 ЗН; чл. 42, б. в ЗН; чл. 43, ал. 1, б. б, предл. първо ЗН и чл. 43, ал. 1, б. б, предл. второ ЗН за прогласяване недействителност на саморъчно завещание?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито заседание на двасетет и първи април две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА

Членове:

МАРГАРИТА СОКОЛОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С решение от 11.10.13г. по гр. д.№******г. на Софийски градски съд е обезсилено решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийски районен съд и е разпоредено делото да се докладва за образуване на ново производство пред Софийски градски съд като първа инстанция.

Въззивният съд е приел, че предмет на делото са евентуално съединени искове по чл. 42, б. б, вр. чл. 25, ал. 1 ЗН; чл. 42, б. в ЗН; чл. 43, ал. 1, б. б, предл. първо ЗН и чл. 43, ал. 1, б. б, предл. второ ЗН за прогласяване недействителност на саморъчно завещание от 19.02.2007г. Исковете са оценяеми, като съгласно чл. 69, ал. 1, т. 4 ГПК цената на иска се равнява на данъчната оценка на имота. В случая данъчната оценка е 31 186,40лв., което обосновава родова подсъдност пред СГС, съгласно чл. 104, т.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация