Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Мими ФурнаджиеваКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и втори декември през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр. д. №******гражданско отделение на ВКС за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 307, ал. 1 ГПК.

Образувано е по молбата на Ц. А. Я., с адрес в [населено място], представлявана от адв. М. Д., за отмяна на влязло в сила решение №******г., постановено по гр. д. №******г. по описа на Районен съд Варна (потвърдено с решение №******г. по в. гр. д. №******г. по описа на Окръжен съд Варна, последното влязло в сила след постановяването на определение №372 от 11 май 2021 г. по гр. д. №557/2021 г. по описа на III г. о., ВКС), с което са отхвърлени предявените от молителката срещу Д. П. К. иск с правно основание чл. 26, ал. 2, предл. второ ЗЗД за прогласяване нищожността на договор за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в н. а. №......./............ г. на нотариус К. К. с район на действие РС В., поради липса на съгласие, и иск с правно основание чл. 26, ал. 2, предл. пето ЗЗД за прогласяване нищожността на същия договор поради абсолютна симулация. В молбата и подадена уточнителна молба се твърди, че са налице нови обстоятелства и нови доказателства, считано от 15.02.2022 г., касаещи престъпни действия на страна и нейни процесуални представители по делото.

Ответницата Д. П. К., с адрес в [населено място], не представя отговор на молбата за отмяна.

Касационният съд в настоящия си състав приема молбата за допустима – подадена е в срока по чл. 305, ал. 1, т. 1 ГПК (молителката е узнала за новото доказателство на 15.02.2022 г., а молбата за отмяна е подадена на 16.05.2022 г. – първи присъствен ден) и в нея са изложени твърдения за наличието на ново доказателство – постановление №9998/2021 г. от 18.10.2021 г. на прокурор при Районна прокуратура В. и подадена жалба до Окръжна прокуратура В. против това постановление, което се отнася до проверка на сочени престъпни действия, извършени по гр. д. №14607/2018 г. на Районен съд Варна.

Ето защо са налице предпоставките за допускане на молбата за отмяна до разглеждане по същество пред съда по отмяната, като молителката и ответницата бъдат ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 307 ГПК

Отделение/Колегия: IV-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?