Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Тълкувателно решение №****/**.**.2012 по дело №****/2012

докладвано от съдия Лидия Иванова, съдия Стойчо Пейчев


Анотация

Въпрос

1. При какви предпоставки е допустимо предявяване на отрицателен установителен иск за собственост и други вещни права?

2. Налице ли е правен интерес от предявяване на установителен иск за собственост и други вещни права, когато ищецът разполага с възможността да предяви осъдителен иск за същото право?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Общо събрание на Гражданска и Търговска колегия, в съдебно заседание на 31 октомври 2013 год. в състав: ПРЕДСЕДАТЕЛ на ОСГТК, ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС и ПРЕДСЕДАТЕЛ на Гражданска колегия:

КРАСИМИР ВЛАХОВ

ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС и ПРЕДСЕДАТЕЛ на Търговска колегия:

ТАНЯ РАЙКОВСКА

ПРЕДСЕДАТЕЛИ на ОТДЕЛЕНИЯ:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА, ТАНЯ МИТОВА, ТАТЯНА ВЪРБАНОВА, ПЛАМЕН СТОЕВ, БОЙКА СТОИЛОВА, ДАРИЯ ПРОДАНОВА

при участието на секретаря Борислава Лазарова постави на разглеждане тълкувателно дело No 8 по описа за 2012 г. на Общото събрание на Гражданска и Търговска колегия докладвано от съдия ЛИДИЯ ИВАНОВА и съдия СТОЙЧО ПЕЙЧЕВ

Въпроси

Тълкувателно дело №******г. е образувано с разпореждания от 09.11.2012г. и 07.02.2013г. на председателя на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение от Общото събрание на Гражданска и Търговска колегия поради констатирана противоречива съдебна практика по следните въпроси:

1. При какви предпоставки е допустимо предявяване на отрицателен установителен иск за собственост и други вещни права?

2. Налице ли е правен интерес от ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    Липсва ли годен обект на вещни права във всички случаи преди одобряване на План на новообразуваните имоти? (По отрицателен установителен иск против Община Аксаково за собственост върху недвижим имот)
  • Решение №****/**.**.2023 по дело №****/2023
    Допустим ли е отрицателен установителен иск за това, че ответникът не е собственик на дворното място, в което е построена сградата, предявен от собственик на имот в сградата с аргумент, че е ответникът в качеството си на собственик му нарушава правото на преминаване и на достъп до сградата и представлява…
  • Решение №****/**.**.2023 по дело №****/2022
    За преценка на допустимостта на въззивното решение и неговото съответствие с т. 1 Тълкувателно решение №8/27.11.2013 г. на ВКС по тълк. д. №8/2012г., ОСГТК. (По иск за собственост)
  • Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022
    За преценка на допустимостта на въззивното решение и неговото съответствие с т. 1 Тълкувателно решение №8/27.11.2013 г. на ВКС по тълк. д. №8/2012г., ОСГТК. (По иск за собственост)
  • Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023
    Налице ли е интерес от предявяване на отрицателен установителен иск за собственост, когато ищецът притежава право, което се оспорва от ответника, позовава се на фактическо състояние или има възможност да придобие права, ако бъдат отречени правата на ответника?
  • Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2023
    За проверка дали решението не е вероятно недопустимо от гледна точка наличието на правен интерес на ищеца от предявяване на отрицателния установителен иск срещу община Варна.
  • Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2022
    Допустим ли е установителният иск за собственост, когато същият е предявен единствено срещу правоприемника на имота, без по делото да са конституирани неговите праводатели, в полза на които е издаден констативен нотариален акт за собственост?
  • Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023
    Допустим ли е процеса от гледна точка на специалните процесуални предпоставки за разглеждането на отрицателен установителен иск по чл. 440, ал. 1 ГПК?
  • Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2023
    За проверка дали въззивното решение не е вероятно недопустимо поради липса на правен интерес от предявяване на иска, предвид приетото в ТР №8/27.11.2013 г. по тълк. д. №8/2012 г. на ОСГТК на ВКС.
  • Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023
    Какъв е предметът на искова претенция да бъде признато за установено, че ищецът не дължи парична сума, претендирана извънсъдебно и/или съдебно от ответника – установяването със сила на пресъдено нещо на несъществуването на право на ответника върху спорното между страните вземане, и на липса на валидно правоотношение за плащане на…
  • Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023
    Допустимо ли е въззивният съд да потвърди решение на първоинстанционния съд, с което е отхвърлен отрицателен установителен иск за собственост, ако в мотивите е приел, че ищецът не е доказал правото си на собственост, а не, че ответникът е доказал правото си, отричано от ищеца?
  • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    Подаването на искане и провеждането на административно производство за издаване на заповед за изземване на земеделски имот по реда на чл. 34 ЗСПЗЗ представляват ли действия, с които се прекъсва придобивната давност на основание чл. 116, б. б ЗЗД или чл. 116, б. в ЗЗД и какво е значението на…
  • Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023
    Дали е допустим по смисъла на чл. 126, ал. 1 ГПК отрицателен установителен иск за собственост, в който ищецът обосновава правния си интерес с твърдение, че е собственик на имота въз основа на конкретно придобивно основание, ако вече е висящо производство по отрицателен установителен иск между същите страни и за…
  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    Достатъчно основание за наличие на правен интерес за водене на установителен иск за собственост ли е оспорването на правото на собственост на ищеца чрез правни действия - чрез вписване на имота на ищеца в нотариалния акт на ответника, или са необходими и фактически действия, които да смущават правото на собственост…
  • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    Как следва да процедира съдът, сезиран с отрицателен установителен иск за собственост, когато правният интерес на ищеца от предявения иск произтича от претенцията му да е титуляр на правото, което отрича на ответника, ако ищецът не докаже фактите, на които основава твърдяното си право – да прекрати производството поради липса…
  • Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    За проверка правилността на извода на въззивния съд, че признанието на положителен установителен иск за собственост на поземлен имот /съответно на идеална част от него/ води до недопустимост на иска поради липса на правен интерес и съответно - до прекратяване на производството, както и на извода, че правилото, според което…
  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    Дали прекъсването на течението на погасителния давностен срок по силата на разпоредбата на чл. 5, ал. 2 ЗВСОНИ има за последица прекъсване и на владението върху имота, започнало преди това?
  • Тълкувателно решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014
    По някои въпроси на гражданския процес: 1. Относно цената на някои искове. 2. Относно установителните и ревандикационните искове за собственост. 3. Относно допустимостта на някои искове за собственост.
  • Тълкувателно решение №****/**.**.2015 по дело №****/2015
    1. Как се определя цената на иска и дължимата държавна такса по искове с правна квалификация чл. 109 ЗС? 2. Подлежат ли на вписване исковите молби по чл. 109 ЗС? 3. Необходимо ли е ищецът по иск с правна квалификация чл. 109 ЗС във всички случаи да доказва, че неоснователното…
  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Налице ли е правен интерес от предявяване на установителен иск за собственост, когато ищецът претендира идеална част от правото на собственост върху недвижим имот, който е прехвърлен от ответника на трето лице след вписване на исковата молба?
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Може ли съсобственик да предяви отрицателен установителен иск за собственост за идеални части от имота, надхвърлящи собствената му идеална част?
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Допустимо ли е съдът да приеме за доказано правото на собственост на ищеца по отрицателен установителен иск, без да е изследвана и доказана в процеса идентичността между имота, предмет на спора и тази на имота, който се твърди, че е придобита от ищеца?
  • Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015
    Относно разпределянето на доказателствената тежест в производството по предявен отрицателен установителен иск за собственост.
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Дали е допустим отрицателен установителен иск за собственост, когато ищците обосновават правния си интерес с твърдение, че са собственици, но не само не са доказали това твърдение, но и е налице влязло в сила решение, с което е отхвърлен предявен от тях иск за собственост?
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Дали е допустим отрицателен установителен иск за собственост, когато ищците обосновават правния си интерес с твърдение, че са собственици, но не само не са доказали това твърдение, но и е налице влязло в сила решение, с което е отхвърлен предявен от тях иск за собственост?
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    За проверка вероятната недопустимост на решението поради липса на интерес от предявения отрицателен установителен иск за собственост.
  • Определение №****/**.**.2013 по дело №****/2013
    За правния интерес от предявяване на отрицателен установителен иск за собственост и други вещни права и предпоставките за допустимостта му.
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    За проверка вероятната недопустимост на решението поради липса на интерес от предявения отрицателен установителен иск за собственост.
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Допустима ли е защита на правото на собственост чрез отрицателен установителен иск по отношение на правото по чл. 64 ЗС, предявен от ищец, който твърди, че е собственик на терена, но не и на постройките в него, срещу лице, което неоснователно претендира да е собственик на същите постройки и реално…
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Относно преценка допустимостта на предявения от ищеца, който не е процесуално легитимиран и съответно не може да упражни право на иск по отношение на чуждо материално право, отрицателен установителен иск и на постановените по този иск съдебни актове.
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Относно преценка допустимостта на предявения от ищеца, който не е процесуално легитимиран и съответно не може да упражни право на иск по отношение на чуждо материално право, отрицателен установителен иск и на постановените по този иск съдебни актове.
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    При какви обстоятелства физическо лице, което не е било ползвател, нито собственик на имот, подлежащ на възстановяване по реда на ЗСПЗЗ, може да стане собственик на поземлен имот, попадащ в територия на ПНИ доколкото е свързан с правния интерес на ищеца по предявения отрицателен установителен иск, доказването на който е…
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Допустимо ли е предявяване на отрицателен устаовителен иск за собственост на имот, ако въпросът за собствеността вече е разрешен с влязло в сила решение, с което е уважен отрицателен установителен иск, предявен от същия ищец, но против праводателя на ответника, придобил права в хода на процеса в случай когато АГКК…
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Тъй като правният интерес е абсолютна положителна процесуална предпоставка за съществуване правото на иск, при недоказване на фактическите твърдения, които го пораждат, производството по отрицателния установителен иск подлежи на прекратяване като недопустимо. Тази постановка е в сила само в случай, че ищецът извежда правния си интерес от твърдения, които не…
  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
    Въпросът за титулярството на правото обуславя произнасянето по съществото на спора, доколкото установяването на собственическите права на ищеца изключва тези на ответника върху същия имот.
  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    От кой момент започва да тече погасителната давност по чл.67 ЗС, в случаите, в които съществуващата в режим на суперфициарна собственост сграда погине – от момента, в който същата загуби характеристиките си на “груб строеж” по смисъла на пар. 5, т. 46 ДР ЗУТ или от момента, в който окончателно…
  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Длъжен ли е въззивният съд да обсъди поотделно и в тяхната съвкупност всички събрани доказателства и всички изложени от страните доводи и възражения, да посочи защо приема едни доводи и възражения, а други не приема и да обоснове крайните си изводи като посочи доказателствата за тях?
  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    За правния интерес от отрицателния установителен иск за собственост.
  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    С оглед необходимостта от проверка правилността на извода на въззивния съд, че е без значение за изхода на делото оспорването на акта за общинска собственост от 1999 г., който легитимира Столична община като собственик на процесния имот, апортиран впоследствие в капитала на ищеца „Софийски имоти“ ЕАД.
  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
    Допустимо ли е да се предяви установителен иск за собственост, основан на фактически твърдения за трансформация на лично имущество по чл. 23 СК срещу взискател, насочил изпълнението срещу трансформираното имущество? Има ли обвързващо действие оборимата презумпция по чл. 21 СК спрямо взискателя в изпълнително дело, по което принудителното изпълнение е…
  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Предмет на спора при заявен отрицателен установителен иск е установяване на обстоятелствата на който ответника основава отричаното от ищеца право на собственост. Фактите от които черпи правото си са предмет на доказване, поради което процесуалните действия по установяване на фактите , въз основа на който ищцата поддържа наличие на конкуриращо…
  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    За предмета на доказване и тежестта на доказване по отрицателен установителен иск за собственост когато ищецът твърди, че може да придобие самостоятелни вещни права, само ако отрече правото на собственост на ответника.
  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    При установителните искове /включително и отрицателните/ в най-голяма степен се откроява разликата между спорното право и правото, което може да се окаже засегнато от правния спор. Първото има качеството „предмет на иска”, защото е обект на противоречиви правни твърдения на страните по спора. Когато ищецът твърди, че определено право не…
  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
    Може ли съсобственик на недвижим имот да ревандикира целия имот от трето лице, което го владее без правно основание, или правото му се простира само до притежаваната идеална част от имота?
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Дали е налице правен интерес за акционер да предяви установителен иск за прогласяване нищожност на договор за покупко-продажба на недвижим имот, съставляващ основен актив на акционерното дружество, който договор е сключен от дружеството, в което е акционер, и дали това дава отражение върху имуществените права, инкорпорирани в акцията?
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    Кога настъпва конститутивният ефект на протоколно решение на ПК за възстановяване на собственост в стари реални граници в терен по пар. 4 ПЗР ЗСПЗЗ, издадено по реда на чл. 14, ал. 1 ЗСПЗЗ в редакцията преди изменението с ДВ, бр. 68 от 1999 г. и какво е значението за настъпване…
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    Налице ли е правен интерес от предявяване на установителен иск за собственост, когато ищецът претендира идеална част от правото на собственост върху недвижим имот, който е прехвърлен от ответника на трето лице след вписване на исковата молба?
  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Касационното обжалване е допуснато поради съмнения за недопустимост на обжалвания съдебен акт, поради което не е формулиран касационен въпрос.
  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    Как следва да процедира съдът, сезиран с отрицателен установителен иск за собственост, когато правният интерес на ищеца от предявения иск произтича от претенцията му да е титуляр на правото, което отрича на ответника, ако ищецът не докаже фактите, на които основава твърдяното си право – да прекрати производството поради липса…

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право